De Nationale Opera presenteert seizoen 2023/24




Het nieuwe seizoen is bekend gemaakt. Ik heb er een paar dagen over gedaan om er iets van te vinden, want eigenlijk vond ik er niets van. Een oneliner? Ja, zeker, vandaar dat ik ga toelichten. Want: moeten we juichen? Nee. Mogen we teleurgesteld zijn? Ja. Zijn er veel herhalingen en te veel van hetzelfde? Ja. Zijn er dan helemaal geen verrassingen en leuke dingen? Ja, die zijn er, maar heus?

Om met de ‘verrassingen’ te beginnen: we krijgen voor het eerst sinds… dertig ? Veertig jaar ? Il Trittico van Puccini.  Ik heb het in ieder geval hier nog nooit gezien, althans niet op de planken, want Riccardo Chailly bracht Puccini’s juweeltjes mee naar de Kerst Matinees (waar is die tijd gebleven?)

Wel hebben wel Gianni Schicchi gehad, als onderdeel van een “Florentijns tweeluik”. Het was een mooie productie, dat wel, maar zo hoort het niet. Althans zo denk ik… Puccini heeft het niet voor niets aan elkaar geknoopt en daar had hij zijn bedoelingen mee. Maar wie heeft er nog een oog (en oor) voor de bedoelingen van de schrijver, componist, schilder? Juist.

Hoe de productie gaat worden, dat moeten we maar afwachten, maar met de wetenschap  wat Barrie Kosky met Tosca en Turandot heeft geflikt hou ik mijn hart vast. Maar wie weet? Weet hij ons te verrassen? Een ding is zeker: de cast is om te zoenen!

EINE FLORENTINISCHE TRAGÖDIE/GIANNI SCHICCHI. Amsterdam november 2017

Waar ik persoonlijk echt naar uit kijk, is de Innocnce van Kaija Saariaho. Ik hou immens veel van deze Finse componiste en wat ik over haar nieuwste opera heb gehoord (en gelezen, het ging in Aix en Provence in première) belooft veel spanning, goed libretto en fantastische muziek. Goede bezetting ook.



We krijgen ook Oedipus Rex van Stravinsky, die hebben wij, bij mijn weten hier ook nooit gehad. De cast ziet veelbelovend uit  en het wordt gekoppeld aan Antigone, een nieuwe opera van de mij onbekende Samy Moussa, in ieder geval iets om in de gaten te houden

Ook Agrippina van Händel is hier nooit eerder geweest. Regie is in handen van Barrie Kosky, afwachten dan maar. Maar gezien de foto.. Ik zwijg

En dan komt deel drie van de ‘Tudor-trilogie’, Roberto Devereux. Op Ismael Jordi na ken ik de andere zangers niet. Of niet goed en de foto doet mij denken aan mierikswortel.

Verder?  
Die meer dan afschuwelijke  La Traviata  van Tatjana Gürbaca mag weer lekker terug.
Peter Franken had het al gezien:

Gürbaca’s Traviata is spijkerhard

Die Zauberflöte in de regie Simon McBurney komt nu voor de vierde (vijfde? keer terug  . Ik heb er nooit iets aan gevonden, maar mensen hebben gelachen.



Ook Beethovens Fidelio komt weer eens langs. Weliswaar een nieuwe productie, maar die opera hebben we hier al zo vaak gehad!
De regisseur ken ik niet. En Eric Cutler als de heldentenor?


En dan Lohengrin, toch een van mijn geliefde Wagners komt voor de zoveelste keer terug. Weliswaar in een nieuwe productie van Loy die ik zeer waardeer  maar ik had hem graag tegen Andrea Chenier gewisseld. Of Fedora. De cast is, althans op papier, ook niet om over naar huis te schrijven


Terug naar het begin. De allereerste productie is Kurt Weill’s  Mahagony, geregisseerd  door Ivo van Hove, geleend uit Antwerpen. Daar was Peter van Franken niet echt blij mee

Redelijk geslaagde Mahagonny bij Opera Vlaanderen

Maar er is ook goed nieuws: voor het eerst sinds 40 jaar krijgen we Der Rosekavalier niet!



Voor meer info, details en speeldata kijk op de site van DNO

https://www.operaballet.nl/nieuws/nationale-opera-ballet-presenteert-seizoen-20232024


17 comments

  1. Oedipus Rex is, scènisch, gegeven in 1984 in Carré, concertgebouworkest , omroepmannenkoor onder Haitink met oa. een heel goede Neil Rosenhein. Op youtube. Moet je zien, Basia!

    Geliked door 1 persoon

  2. Toen ik de brochure op 15 maart kreeg was ik net als Basia behoorlijk teleurgesteld. Waarom weer die vervelende Zauberflöte en die muzikaal prachtige maar qua regie bizarre La Traviata? De wegen van DNO zijn ondoorgrondelijk. De laatste uitvoering van Il Trittico op één avond was in 1958 tijdens het Holland Festival door De Nederlandsche Opera gevestigd in Amsterdam.
    Doorvoor moeten we teruggaan tot 1930. Een uitvoering door de N.V. Italiaansche Opera.Met de losse delen was Nederland er al vroeg bij. Oedipus Rex is vele malen in Nederland uitgevoerd zowel concertant als geënsceneerd. Stravinsky zelf dirigeerde de Nederlandse première in 1928 met het Concertgebouworkest. Daarna volgden er nog concertante uitvoeringen in 1982 o.l.v. Michael Tilson Thomas, geënsceneerde uitvoeringen o.l.v. Haitink in Carré. Concertant in 2001 o.l.v. Chaiily en in 2020 o.l.v. Santa- Mathias Rouvali. In 1952 was er nog een geënsceneerde versie in Den Haag samen met Le Rossignol en in het seizoen 1960-1961 in Amsterdam samen met L’ heure espagnole. Stravinsky was daar ook bij aanwezig. Vermoedelijk zijn er veel meer uitvoeringen in Nederland geweest. We hadden toen zoveel symfonie orkesten. Jammer dat we de MET productie van Agripinna niet te zien krijgen. Ik zag een meesterlijke uitvoering met een vileine Joyce DiDonato. Volgend jaar weer te bewonderen in Het Concertgebouw. Ik deel Basia’s enthousiasme voor Saariaho. Ik zit niet echt te wachten op weer een Fidelio en Lohengrin. Ik ben trouwens ook geen Mahagonny fan. De laatste geënsceneerde versie van Roberto Devereux was in 1840 bij de Koninklijke Franse Opera in Den Haag. Er zijn daarna wel concertante uitvoeringen geweest. Vreemd dat Rebeke hier niet de hoofdrol zingt. Voor het vertolken van de oude Elizabeth I heb je veel acteertalent nodig en moet je je stem flink aanpassen aan de rol.

    .

    .

    Geliked door 1 persoon

      1. Bedankt, Basia. Ik wist niet dat Rebeka had afgezegd maar het verbaast me niet. Oedipus Rex heet officieel Opéra Oratorio.

        Geliked door 1 persoon

  3. Traviata en Zauberflöte, leuk voor iemand die zelden naar een opera gaat, maar als je dat al meerdere keren hebt gezien, dan ga je daar toch niet meer naartoe. Lohengrin, Trittico, Roberto Devereux en Mahagony zijn nieuwe producties, dus die wil ik zien. Fidelio staat niet op mijn verlanglijstje. Te vaak gezien. En de rest……..wat een puinhoop

    Geliked door 1 persoon

  4. Oedipus Rex is hier een keer in een gastproductie geweest tijdens het Holland Festival in de jaren tachtig. Wat statisch, maar het is dan ook eigenlijk een oratorium.

    >

    Geliked door 1 persoon

  5. Bedankt , Basia. Ik wist niet dat Rebeka had afgezegd maar het verbaast me niet. Oedipus Rex heet officieel Opéra Oratorio.

    Like

  6. Even voor de goede orde: Mahagonny was een oorspronkelijke productie van DNO die door Covid niet door kon gaan en toen eerder in Antwerpen te zien was. En Eric Culter zingt al heel wat jaren Wagner rollen, Erik, Lohengrin, Siegmund….

    Groeten, Bo

    >

    Geliked door 1 persoon

  7. Van de grote 3 en nog enkelen krijg ik – als het om nieuwe producties gaat- nooit genoeg. Maar door mijn leeftijd is het dwars door het land reizen mij helaas te bezwaarlijk aan het worden en is het lopende DNO-seizoen mijn laatste. De wetenschap voortaan verschoond te blijven van nog steeds voortwoekerende live paskwilregies (met als dieptepunt de HF 2022 productie, waaruit ik, voor het eerst van mijn leven, voortijdig ben vertrokken) zal mij het afscheid minder zwaar doen vallen.

    Geliked door 1 persoon

  8. Zeer jammer om te horen Kersten van den Berg. Uw reacties op verschillende fora en met name op Place de l’opéra heb ik altijd zeer gewaardeerd. Hopelijk is er een bioscoop in uw buurt die de MET in HD uitvoeringen uitzendt. Het ga U goed.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank voor uw hartelijke woorden, Rudolph Duppen.
      Ik hoop nog lang uw uitgebreide en leerzame bijdragen te savoureren.

      Like

  9. Ik woon in Zuid-Limburg dus voor mij is het wel fijn als er niet iedere maand iets de moeite waard is 🙂 (ga ook al zeker 10x naar KCO)
    Voor mij hoeft die Zauberlöte en La Traviata ook niet. Vond beide producties niet geweldig. Lohengrin, Il Tritrico, Roberto Devereux en Fidelio zijn de opera’s die ik zeker ga bezoeken. Händel en Saarihao komen daar misschien bij.

    Geliked door 1 persoon

  10. Blijft opmerkelijk, bijna telkenjare weer die doublures in de programmering van DNO en de Nationale Reisopera.
    Recentelijk: Giulio Cesare, Zauberflöte, Fidelio.

    Like

Plaats een reactie