After the Darkness

Haags strijktrio cover

De titel van deze cd is ontleend aan het gelijknamige boek van Auschwitz- overlevende Elie Wiesel, ‘After the Darkness: Reflections on the Holocaust’.

Gideon Klein en Hans Krása

Krasa-kleinKrasa

Hans Krása(1899-1944) en Gideon Klein (1919-1945) belandden in het concentratiekamp Terezín (Theresienstadt) waarvandaan ze naar Auschwitz werden gedeporteerd en daar vermoord. Maar voor het zo ver was zijn ze, zo goed als het ging blijven componeren. In Terezín, ja. Daar zijn zowel Passacaglia & Fuga en Tanec (Dans) van Krása ontstaan, alsook het waanzinnig mooie Strijktrio van Gideon Klein.

László Weiner – Chamber Music With Viola / Dirk Hegemann, Monika  Hölszky-Wiedemann, Lars Jönsson, Tatjana Ruhland, Erik Borgir, Members Of  Stuggart Radio Symphony Orchestra / Hungaroton Classic Audio CD 2009 Stereo  / HCD 32607 - bibleinmylanguage

De Hongaarse Lászlo Weiner (1916-1944) werd in februari 1943 gedeporteerd naar het werkkamp in Lukov (Slovakije), waar hij een jaar later werd vermoord. Zijn Serenade voor strijktrio uit 1938 heb ik niet eerder gehoord. Waarom eigenlijk? Het is gewoonweg prachtig!

Afbeeldingsresultaat voor Dick Kattenburg

Ook de Nederlander Dick Kattenburg (1919-1944) overleefde de oorlog niet: op 19 mei 1944, werd hij naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn Trio à cordes beleeft hier zijn wereldpremière. Ik kan hier niet met droge ogen naar luisteren. Ja, ik weet het, ik weet het, men moet zich tot de muziek sec beperken, maar soms is het zo verdomd moeilijk! Maar neem van mij aan dat de kwaliteit van het gebodene van de grootste kwaliteit is en dat het nog steeds zo weinig wordt uitgevoerd ligt aan… Aan wat eigenlijk? Onwil? Schuldgevoel?

In 2019 was het precies honderd jaar geleden dat Klein, Weiner, Kattenburg en Weinberg werden geboren. Je zou toch minstens iets van (kleine) herdenkingsconcerten verwachten?

Haags strijktrio

Het Haags Strijktrio (Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby) werd opgericht in 2006. In het tekstboekje vertellen ze dat After The Darkness een project is dat ze na aan het hart ligt en dat is te horen. “Wij voelen het als een voorrecht de muziek van deze componisten te laten horen en een blijvende nalatenschap te creëren, zodat hun stemmen nooit vergeten worden.” Bedankt!


Krása: Passacaglia & Fuga – Tanec (Theresienstadt 1944)
Klein: Strijktrio (Theresienstadt 1944)
Weiner: Serenade (1938)
Kattenburg: Strijktrio (1937/39)
Weinberg: Strijktrio op. 48 (1950)
The Hague String Trio
Cobra Records 0065

The voice of the Viola in Times of Opression: de altviool als stem voor de vervolgden

3 comments

  1. Lieve Basia, Een of twee maanden geleden was er in de Kleine Zaal een concert van deze componisten. Ik was daarbij. Het werd uitgevoerd door twee ensembles waarvan een door leden can het KCO. Het was een bijzonder en prachtig concert. Heel mooie en interessante muziek, vooral wanneer je bedenkt in welke tijd en onder welke omstandigheden de muziek tot stand is gekomen.

    Liefs vanuit Modi’in, Israël,

    Joke

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Verstuurd vanaf mijn iPhone >

    Geliked door 1 persoon

  2. Een meeslepende opname van drie bijzonder getalenteerde dames. Het programma boeit van begin tot einde, een ontdekkingsreis door een landschap van verrassende en kwalitatief hoogstaande muziek met een tragisch achtergrond.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie